Tri velike obljetnice proslavljene izvedbom opere „Nozze Istriane“ u obnovljenoj dvorani Istarskog narodnog kazališta

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

4. svibnja 2024. - Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek sudjelovali su na svečanom otvorenju obnovljene dvorane Istarskog narodnog kazališta u Puli koja nosi ime velikog pulskog donatora Pietra Ciscuttija.

Izvedbom opere „Nozze Istriane“ obilježene su tri važne godišnjice za istarsku kazališnu scenu: 145 godina od polaganja kamena temeljca Politeame Ciscutti, 35 godina od rekonstrukcije i dogradnje današnje kazališne zgrade u Puli te 170. obljetnica rođenja i 95. godišnjica smrti istarskog skladatelja Antonia Smareglie. Izrazivši zadovoljstvo boravkom u Puli povodom obnove Istarskog narodnog kazališta te premijerne izvedbe opere „Nozze Istriane“ Antonija Smareglie, predsjednik Vlade Plenković istaknuo je kako su Pula i Istra veliko kulturno središte Hrvatske o čijim kulturnim programima Vlada kontinuirano skrbi.
U svome govoru ministrica Obuljen Koržinek također je podsjetila kako obnovu vrijedne kulturne baštine, suvremene kulturne scene i umjetnost Pule i cijele Istre Ministarstvo kulture i medija sufinancira brojnim poticajima. Istaknula je i da neki od najvećih naših nacionalnih kulturnih projekata imaju svoju adresu upravo u Puli, „od Pulskog filmskog festivala, središnje nacionalne filmske manifestacije, do Arheološkog muzeja Istre, najposjećenijeg muzeja u Hrvatskoj s rekonstruiranim Malim rimskim kazalištem kao novim kulturnim središtem“.
 
Ministrica je čestitala svima koji su pridonijeli ovom projektu, a posebno redatelju Marinu Blaževiću i dirigentu Simonu Krečiču, koji su operu „Nozze Istriane“ Antonia Smareglie približili suvremenoj publici. Ministrica je također izrazila zadovoljstvo što je koprodukcijom riječkog Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca i Istarskog narodnog kazališta obilježena 170. obljetnica rođenja i 95. godišnjica smrti Antonia Smareglie, istarskog skladatelja čija su se djela izvodila na svjetskim adresama od milanske Scale do newyorškog Metropolitana.



Pisane vijesti