Sućut ministrice kulture i medija povodom odlaska Vere Erl

26. travnja 2024. - Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek uputila je izraze sućuti obitelji u ime Ministarstva kulture i medija i u svoje osobno u povodu odlaska jedne od začetnica razvoja suvremene knjižničarske struke u Hrvatskoj gospođe Vere Erl.

„Istaknuta hrvatska knjižničarka Vera Erl bila je predavačica na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, višegodišnja predsjednica Društva knjižničara Slavonije i Baranje, članica raznih radnih skupina i komisija Hrvatskog knjižničarskog društva, ocjenjivačkog Povjerenstva za dodjelu Kukuljevićeve povelje, Povjerenstva za predlaganje viših stručnih zvanja u knjižničarskoj struci, povjesničarka i etnologinja koja je svojim predanim, svestranim i nadasve bogatim djelovanjem obilježila više od pola stoljeća hrvatskog  knjižničarstva.
Njezinim zaslugama pokrenut je studij knjižničarstva na Pedagoškom fakultetu u Osijeku koji je prerastao u Odsjek za informacijske znanosti na Filozofskom fakultetu Osijek. Na poziv knjižničara iz Zadra kao voditeljica Katedre za knjižničarstvo Vera Erl pokrenula je izvanredni dislocirani studij knjižničarstva u Zadru, a zatim i dislocirani redoviti studij u Vinkovcima.
Vera Erl bila je knjižničarka širokog područja djelovanja. U pet desetljeća radnog vijeka, uz titulu 'knjižničarke s najdužim stažem u Hrvatskoj', objavila je brojne monografije i više od sedamdeset stručnih i znanstvenih radova, studija i članaka u domaćoj i inozemnoj periodici iz knjižničarstva, kulturne povijesti i književnosti. Svjesna važnosti očuvanja nacionalnog i kulturnog identiteta, svoj je radni vijek dijelom posvetila i šokačkoj tradiciji, stoga je utemeljila današnju Šokačku granu, baštinsku udrugu šokaštva u Osijeku. Zaslužena je dobitnica niza domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja, među kojima su i Kukuljevićeva povelja i Odlikovanje Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića.

Svojim velikim doprinosom hrvatskom knjižničarstvu, obrazovanju knjižničara i očuvanju šokačke kulture Vera Erl trajno je zadužila hrvatsku kulturu i društvo u cjelini.“
 



Pisane vijesti