Predstavljen program Noći Kazališta 2020.

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Program i događanja ovogodišnjeg izdanja manifestacije Noć kazališta koja će se održati diljem Hrvatske u subotu, 21. studenog predstavljeni su u ponedjeljak, 16. studenog 2020. godine.

Posebna savjetnica ministrice kulture dr. sc. Nine Obuljen Koržinek, dr. sc. Iva Hraste Sočo na predstavljanju je izrazila zadovoljstvo što je i ove godine unatoč svim izazovima lijep broj kazališta izrazio želju za sudjelovanjem te istaknula kako je riječ o posebnoj manifestaciji koja treba zadržati svoj kontinuitet jer se radi o sveobuhvatnom predstavljanju kazališne umjetnosti široj publici, čime se aktivno pridonosi razvoju publike.
 
Rekla je kako Ministarstvo od samih početaka podupire manifestaciju te da će to nastaviti i dalje, kako bi se javna, privatna pa i amaterska kazališta mogla nastaviti okupljati na manifestaciji koja radi na popularizaciji kazališne umjetnosti. Savjetnica Hraste Sočo poželjela je svim sudionicima i publici pregršt kazališnog veselja te naglasila kako će se programi održavati sukladno epidemiološkim preporukama te da nema razloga za strah od odlaska u kazališta.
 
Ravnatelj GDK Gavella Dražen Ferenčina istaknuo je kako je iznimno važno proslaviti svečanost kazališta barem online, jer kultura ne smije i neće stati unatoč svim izazovima. Zahvalio je na pozivu i omogućenom sudjelovanju na manifestaciji unatoč činjenici da Gavella još uvijek nije u mogućnosti prikazivati predstave u svojem prostoru u Frankopanskoj ulici zbog posljedica potresa, zbog čega će svoju predstavu održati u Dječjem kazalištu Dubrava.
 
Voditeljica Dječjeg kazališta Dubrava Sandra Banić Naumovski je zahvalivši se svima uključenima u projekt, a posebno sudionicima istaknula kako je prilagodba pandemijskim okolnostima ne mali kako financijski tako i organizacijski pothvat. Osvrnula se na činjenicu da je Manifestacija potekla iz Zagreba, iz njihovog malog kazališta odakle se proširila na druge europske zemlje te predstavila program koji će i ove godine trajati nekoliko dana, od 19. do 27. studenog.
 
Program 12. Noći kazališta održat će se u brojnim kazalištima diljem Hrvatske, dio programa bit će dostupan online, a bit će i koncerata, otvorenih proba, druženja s kazališnim umjetnicima i drugih popratnih događanja.
 
Projekt Europska noć kazališta jednodnevna je manifestacija posvećena scenskim i izvedbenim umjetnostima, a održava se treće subote u mjesecu studenom. Kazalište toga dana postaje glavnim mjestom susreta, dijaloga, druženja i novih spoznaja kako umjetnika i kazališnih djelatnika tako i publike. Ove će se godine održati u Slovačkoj, Češkoj, Bugarskoj, Austriji, Bosni i Hercegovini te Hrvatskoj.

Program manifestacije prema gradovima pronađite na poveznici.

 

Pisane vijesti | Društvo i zajednica