Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
iz 4. stoljeća

Vrijedni antički novčići vraćeni su u Hrvatsku: Talijanska policija ih je zaplijenila na području Toskane

Foto: Ministarstvo kulture
1/4
22.09.2023.
u 10:39

S obzirom na to da je skupni nalaz uz okolnosti zaplijene izravno ukazivao na nelegalno iskopavanje i otuđivanje arheoloških nalaza ili nezakonit promet kulturnim dobrima, talijanska je policija nakon završenog procesa predala vraćene kovanice veleposlaniku Mesiću, koji ih je predao na čuvanje Ministarstvu kulture i medija.

Ministarstvo kulture je objavilo kako je u Hrvatsku vraćeno devet vrijednih kovanica koje je u sklopu veće zbirke od više stotina predmeta pokretnog arheološkog materijala talijanska policija zaplijenila na području Toskane prije dvije godine.

Na poziv Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Veleposlanstva Republike Hrvatske u Rimu, načelnica Sektora za konzervatorske odjele i inspekciju, Ministarstva kulture i medija dr. sc. Tatjana Lolić i viši kustos Arheološkog muzeja u Zagrebu Miroslav Nađ specijaliziran za numizmatiku, u srpnju 2021. obavili su očevid zaplijenjenog pokretnog arheološkog materijala porijeklom iz Republike Hrvatske u prostorijama Comando Carabinieri, Tutela patrimonio culturale u Rimu, uz  nazočnost veleposlanika Republike Hrvatske u Rimu Jasena Mesića.

Hrvatski su stručnjaci tada utvrdili kako je riječ o 9 primjeraka novca koji su bili u opticaju u razdoblju 4. stoljeća, za vrijeme Rimskog carstva na području provincije Panonije odnosno današnje središnje Hrvatske. Utvrđeno je i da većina (7) nedvojbeno  potječe iz carske kovnice Siscije, glavnog grada rimske provincije Panonije Savije, odnosno današnjeg Siska.

POVEZANI ČLANCI:

Prema imenima careva Numa, Konstantin i Konstans, predstavnika konstantinske dinastije riječ je o novcu koji je kovan i bio upotrebi tijekom prve polovine 4. stoljeća. Nakon što su hrvatski stručnjaci s navedenim argumentima dokazali  kako je riječ o rimskom novcu pronađenom na teritoriju Republike Hrvatske, pokrenut je proces povrata prema pravilima Europske konvencije o zaštiti arheološke baštine.

S obzirom na to da je skupni nalaz uz okolnosti zaplijene izravno ukazivao na nelegalno iskopavanje i otuđivanje arheoloških nalaza ili nezakonit promet kulturnim dobrima, a hrvatska strana ima osigurano čuvanje i izlaganje u zbirci muzejskih ustanova, talijanska je policija nakon završenog procesa predala vraćene kovanice veleposlaniku Mesiću, koji ih je danas predao na čuvanje Ministarstvu kulture i medija. Hrvatsko vijeće za kulturna dobra i Hrvatsko muzejsko vijeće donijet će mišljenje o trajnoj pohrani u odgovarajućoj muzejskoj ustanovi.

>> VIDEO Zelenski se obratio glavnoj skupštini UN-a

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije